Tameside Hospital’s new Emergency Department gets the thumbs up
01 May 2012

An exciting and complex project to build a bigger, better and more family-friendly Emergency Department at Tameside Hospital is now complete. Patients can now benefit from a larger, modernised, spacious and entirely renovated Emergency Department which, not only looks better, but functions better, in a much more patient-focused way.

The project, which began in April 2010, has created a separate children’s A&E, a new reception area, a dedicated minor injuries area, a major accident area and an extended resuscitation area.

The new Paediatric A&E which is three times bigger than the old children’s waiting area, has a separate, secure entrance and reception and a separate waiting area and triage area. New baby changing facilities and disabled facilities have also been added.

Patients will feel more comfortable in the larger treatment areas and single rooms and better bed separation means higher standards of infection control throughout the department.

Staff are also delighted with the new department. A new central hub means that staff can work more effectively and the flow of patients will improve. The treatment cubicles within the department have not only increased in size, but there are more of them with 32 cubicles in total.

High dependency bays are newly-equipped and, for the first time, the unit has separate areas for seriously ill patients who arrive at the hospital.

The scheme has been carefully planned and designed, with doctors, nurses and other health professionals working with builders and planners throughout to ensure the final result suits everyone’s needs.

The new department will mean that Tameside Hospital’s dedicated Paediatric Nurse Practitioners can have a base to help patients get home more quickly.

Tameside Hospital’s divisional nurse manager for emergency services and critical care, Karan Shingler said: “This has been a very complex and challenging project and we are delighted with the final results. We want to thank our staff, patients and their families for their patience during the building work. We hope that everyone who sees the new department will agree that it is a marvellous new facility which the people of Tameside should be proud of.”